Restaurant-guide.cz

Indonéská restaurace

Pestrá kombinace ingrediencí, exotického koření a sladkých i slaných chutí, tvoří z indonéské kuchyně příjemný kulinářský požitek. Převážně muslimská Indonésie je rozdrobená na mnoho regionů a existuje tak mnoho rozdílných stylů vaření, jiný v oblasti Jávy, jiný v oblasti Sumatry. Tak jako v ostatních asijských zemích i zde je základem pokrmů rýže a množství koření. Pokrmy bývají v některých oblastech velmi ostré. Najdeme zde mnoho zeleninových a masových polévek, hodně se používá kokosové mléko, rýžové nudle, arašídová pasta, tuk, sladké sojové omáčky a sambal (velmi ostrá omáčka z papriček). Indonésie je v tropické oblasti, a tak je bohatá i na velké množství nejrůznějšího ovoce, které se zde v hojné míře konzumuje. Jídla se často upravují dušením, smažením nebo na páře.

Asijské restaurace v Praze

Vybrané typické indonéské speciality:
Satay - velmi oblíbený pokrm, rozšířený po celé jihovýchodní Asii. Jsou to grilované kousky masa napíchnuté na dřevě (nejčastěji z bambusu nebo banánovníku), marinované v koření kurkuma, podávané se speciální omáčkou, nejčastěji z arašídů, koření a sojové omáčky. Maso se používá kuřecí nebo jehněčí, ale dá se používat jakékoli, včetně ryb. Existuje mnoho variant v jednotlivých regionech.
Maso Rendang - pomalu dušené maso, převážně hovězí v kokosovém mléce s množstvím koření, zázvorem, citronovou trávou, galangalem (rostlina podobná zázvoru), chilli, kurkumou,
Mie Goreng (Mee Goreng) - velmi oblíbená indonéská specialita, smažené nudle s česnekem, zeleninou, krevetami, kuřecím nebo hovězím masem a sójovou omáčkou.
Nasi goreng - smažená rýže s kořením a dalšími přísadami, například vajíčkem, krevetami, česnekem, sojovou omáčkou a zeleninou.
Gado-gado - tradiční indonéský zeleninový salát s arašídovou omáčkou a vařenými vejci.
Laksa - pálivá nudlová polévka, nejčastěji s kousky ryb, malými mušlemi, krevetami, někdy s kuřecím masem, s omáčkou sambal, listy koriandru, tofu a dalším kořením.
Sayur Asem - zeleninová polévka z arašídů, fazolových lusků, tamarindu a další exotické zeleniny.
Soto - hovězí nebo kuřecí vývar s masem, zeleninou a kořením, podávané s rýži nebo rýžovými koláčky. Existuje mnoho verzí dle jednotlivých regionů.
Krupuk - smažené oplatky z krevet, podávané často jako předkrm, ale i jako součást jídel.
Otak-otak - dušené rybí koláčky, vyrábí se z rybí pasty, koření a cibule. Někdy bývá ryba nahrazena krabem nebo krevetami.

Kuře Satay

Nasi Goreng

© 2008-2016 Restaurant-Guide
Kopírováni obsahu webu je možné jen se souhlasem autorů a vlastníka stránek

Restaurant-guide.cz