Restaurant-guide.cz

Maďarská kuchyně

Maďarská kuchyně je pověstná svojí schopností kombinovat kvalitní ingredience a vytvářet dokonalé harmonie chutí a vůní. Maďaři milují jídlo, včetně sladkých zákusků, a tak v Maďarsku narazíte na mnoho kaváren a restauraci se skvělým jídlem. Maďarská kuchyně se také částečně inspirovala vařením okolních zemí a vzala si tak to nejlepší z kuchyní rakouské i bulharské, ale i turecké.

Mezi nejdůležitější suroviny maďarské kuchyně patří maso, mléčné výrobky, zelenina, ovoce, pečivo a koření. Velmi důležitou složkou maďarské kuchyně je paprika sladká i ostrá a také smetana, která jídla zjemňuje. Pálivou paprikou se nešetří a maďarská kuchyně je ze všech evropských tou nejpálivější.

Ve velké oblibě jsou nejrůznější salámy, mletá masa, zvěřina, sladkovodní ryby a polévky. Nesmíme zapomenout ani na světoznámé tokajské víno. Ze zeleniny je nejpoužívanější cibule, česnek, rajčata, zelí, kapusta, brambory a paprika.

Jídla se upravují pečením, dušením, grilováním, uzením, sušením a nakládáním.

Vybrané typické maďarské speciality:
Gulyás - guláš - slavný maďarský pokrm rozšířený po celém světě není třeba příliš představovat, jedna se o dušené maso, nejčastěji hovězí, se zeleninou a kořeněné mletou paprikou. Podává se nejčastěji s bílým chlebem nebo těstovinami, je řidší než paprikáš a perkelt. Jeho hustší variantou jsou Pörkölt (Perkelt) a tokáň.
Halászlé - velmi oblíbená rybí polévka ze sladkovodních ryb, původně pokrm rybářů z oblasti Dunaje. Do vývaru se přidávají nejčastěji velké kusy kapra, ale nejlepší bývá maso ze sumce nebo štiky. Do vývaru se přidává cibule, česnek, mletá paprika, rajčata, pepř, chilli, někdy i bílé víno. Ingredience se odlišují v jednotlivých krajích a Maďaři vedou mezi sebou spory o ty nejlepší a nejchutnější.
Töltött paprika – papriky plněné mletým masem, kořením a rýží, dušené v rajčatové omáčce
Lecsó - lečo - zeleninový pokrm. Směs z nakrájené papriky, dušená s rajčaty, cibulí a mletou paprikou, přidává se vejce a ostrá paprika, aby jídlo příjemně pálilo.
Koloszváry töltött káposzta - Kološvárské plněné zelí - do zelných listů vložená náplň, dušená v omáčce. Nejčastější náplní je mleté maso, zelenina, rýže, koření, variant je více.
Hortobágyi palacsinta - palačinka plněná směsí masa, podávaná v paprikové, smetanové omáčce.
Paprikás - dušené maso v paprikové, smetanové omáčce. Maso je nejčastěji drůbeží, může být i králík nebo jehněčí.

Guláš

Plněné papriky

© 2008-2016 Restaurant-Guide
Kopírováni obsahu webu je možné jen se souhlasem autorů a vlastníka stránek

Restaurant-guide.cz