Velikonoční nugátový beránek

Forma na beránka o hmotnosti cca 800 g

Máslo 140 g
Cukr moučka 140 g
Mouka polohrubá 180 g
Cukr vanilkový 15 g
Smetana 125 ml
Ořechy vlašské 50 g
Prášek do pečiva 1 ks
Nugát 75 g
Vejce 3 ks
Kakao 15 g

Postup:

Příprava 30 min. Pečení (dle velikosti formy beránka) cca 30 min.

Vejce rozdělíme na žloutky a bílky. Změklé máslo vyšleháme s polovinou dávky cukru do běla a poté za stálého šlehání přidáváme žloutky. Nakonec snížíme rychlost šlehače na polovinu a přiléváme šlehačku. Krátce prošleháme.

V druhé nádobě vyšleháme bílky s druhou polovinou cukru a vanilkovým cukrem v pevný sníh.

Dále si připravíme mouku s kypřícím práškem.

Do směsi se žloutky přidáme polovinu sněhu a zlehka promícháme, přidáme druhou polovinu sněhu a směs mouky s kypřícím práškem. Poté hmotu rozdělíme na dvě poloviny a druhou polovinu obarvíme kakaem.

Do máslem vymazané a hrubou moukou vysypané formy dáme nejprve světlou hmotu na kterou položíme kostičky nugátu (lze nahradit mléčnou čokoládou) a posypeme vlašskými ořechy. Poté zakryjeme tmavou hmotou, povrch zarovnáme a pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C (dle velikosti formy beránka cca 30 min).

Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytl pan Julius Bernát

Velikonoční nugátový beránek

- RESTAURACE - KUCHYNE - RECEPTY - KAVÁRNY - VINÁRNY - BARY - NOVINKY - LAHUDKY - MAPA -