Restaurant-guide.cz

Mušle a ústřice ve vybraných restauracích v Praze

S nástupem chladných podzimních a zimních měsíců přichází také sezóna mušlí, která trvá přibližně od konce září do března a potěší především milovníky slávek, ústřic nebo hřebenatek.

V Praze je několik restaurací, kde můžeme tyto vynikající mlže v následujících měsících ochutnat čerstvé a navodit si tak uvolněnou atmosféru přímořského letoviska.

Ústřice jsou pro spoustu lidí skutečnou lahůdkou a i když se někdy tepelně upravují, konzumují se převážně syrové. Podávají se právě otevřené a pokud možno i čerstvě vylovené z moře. Čerstvé ústřice svěže voní mořskou vodou, nejčastěji se servírují po tuctu na ledu zakapané citrónem nebo dresinkem a každý, kdo jim přijde na chuť, se jich nemůže nabažit. Asi největší konzumenti ústřic jsou Francouzi. Ústřice neobsahují žádný tuk a skoro žádne kalorie a naopak vysoký obsah proteinu.

Slávky jsou nejběžnější mušle a mistři v jejich přípravě jsou především v Belgii, kde jsou tyto mušle národním pokrmem. Slávky se tepelně upravují a to nejčastěji dušením v bílém víně, bylinkách, smetaně, česneku, nebo zelenině. Přílohou bývá bílý chléb nebo hranolky. Slávky mohou být také součástí jiných pokrmů, například italských těstovin nebo španělské paelly. Belgičané je tradičně dusí na jejich vynikajícím pivu nebo například s řapíkatým celerem a bílým vínem a příloha v Belgii jsou hranolky a majonéza. K slávkám se nejlépe hodí bíle víno.

Mušle svatého Jakuba neboli hřebenatky jsou velmi oblíbené mušle, díky svému křehkému masu, které má vynikající chuť a lze ho upravit mnoha způsoby. Mušle se přidávájí se do různých těstovin, dusí v páře, grilují nebo se konzumují syrové, například v sushi. Svatojakubskou mušli poznáte na první pohled, má velmi známý tvar, který si do svého znaku zvolila společnost Shell.

Doporučené restaurace v Praze:

Restaurace Les Moules
Adresa: Praha 1, Pařížská 19/203
Tel: 222 315 022

Belgická restaurace Les Moules je asi nejlepší místo v Praze, kde můžete ochutnat vynikající čerstvé slávky upravené mnoha způsoby. Šéfkuchař pro vás připravuje mušle v tradičním belgickém stylu a kromě klasických porcí slávek podáváných v hrnci nabízejí i možnost neomezené konzumace.
Oblíbené jsou slávky dušené na tmavém belgickém pivu Leffe nebo na bílem vínu.
Kromě slávek zde mají v nabídce také čerstvé ústřice. K pití je v nabídce kvalitní výběr vín a belgických piv.
Restaurace denně vozí z dánských fjordů čerstvé mušle a to přímo od rybářů z jejich farem. Mušle se pěstují zavěšené na šňůře a dorůstají až dva roky.

Od října do března restaurace nabízí vynikající čerstvé ústřice, které si také vozí přímo od rybářů.

Restaurace Café Savoy
Adresa: Praha 1, Vítězná 5, Tel: 257 311 562

Restaurace a kavárna Café Savoy ze skupiny restaurací Ambiente nabízí čerstvé ústřice z Normandie. Mimo této delikatesy si zde můžete pochutnat na šnecích
a dalších lahůdkách z převážně francouzské kuchyně. Nabídka vín moravských
i zahraničních je široká.

Restaurace La Gare
Praha 1, V Celnici 3, Tel: 222 313 712

Francouzská brasserie La Gare nabízí od října do března čerstvé ústřice Fine de Claire. Restaurace si vozí ústřice sama přímo od rybářů v Dánsku.

Zdenek's Oyster Bar
Praha 1, Malá Štupartská 636/5, Te: 725 946 250

Podnik v centru Prahy nabízí řadu různých druhů ústřic, převážně z oblasti Bretaně.
La Perle Blance, Fine de Claire, Belones, Gillardeau a další. Podnik se specializuje mořské plody, ochutnáte i mořské šneky, mušle, kraby, langusty a další...

Belgické mušle, pivo a hranolky

Tucet čerstvých ústřic na ledu

Mušle Svatého Jakuba

© 2008-2016 Restaurant-Guide
Kopírováni obsahu webu je možné jen se souhlasem autora a vlastníka stránek

english version - Restaurant-guide.czRestaurant-guide.cz