Restaurant-guide.cz

Šneci v doporučených restauracích v Praze

Konzumací šneků jsou proslulí především Francouzi, ale i ve Středomoří nebo střední Evropě má pojídání šneků dlouhou tradici. Samotné kořeny konzumování šneků nalezneme již ve starověku.

Dříve převažoval volný sběr šneků v přírodě, ale v dnešní době je více běžný jejich umělý chov. Česká republika se v posledních letech stává i významným vývozcem této lahůdky.

Šneci se obvykle servírují po tuctu nebo půltuctu na speciálních talířích a to buď v ulitě nebo bez ulity. Jsou-li v ulitě, bývají k dispozici speciální kleštičky na uchopení ulity a tenká vidlička na vytažení masa.
Ze šneků se však vyrábějí i další produkty, například šnečí kaviár nebo novinka posledních let - šnečí játra. Ze šneků se připravuje také paštika, šnečí maso se může podávat i nasekané na drobné kousky a zapečené s vajíčkem nebo sýrem. Němci ze šneků dělají polévku, Španělé je grilují nebo dávají do paelly, Řekové je pečou na rozmarýnu a oleji a v Itálii je pojídají dušené s polentou, v omáčce z česneku a rajčat.
Nejrozšířenější úpravou jsou "Šneci po burgundsku" (Escargot Bourguignonne), což jsou vcelku dušení šneci ve víně po několik hodin, podávaní v rozpuštěném másle
s česnekem nebo bylinkami, nejčastěji estragonem. Servírují se ve skořápce nebo již vyjmutí. U nás jsou také známé v úpravě po pražsku, což jsou obalovaní a smažení šneci.

Šneci na Vánoce

Šneci jsou považováni za postní jídlo, proto se v menu objevují na Štědrý den nebo na Velikonoce. V Praze je několik restaurací, kde si právě na Vánoce můžete tuto delikatesu dopřát.
Šnečí maso je zdravé, neobsahuje tuk ani cholesterol, vyznačuje se specifickou chutí, kterou si po ochutnání skoro každý zamiluje.
Doporučujeme vyrazit s přáteli nebo rodinou na Štědrý den na oběd, dát si tucet šneků a skleničku vína v dobré společnosti a naladit se tak příjemně na sváteční večer. Každý, kdo tuto pochoutku nezná, se nejprve vyděšeně podívá, ale po prvním ochutnání si ji zamilujete! 

Doporučené restaurace v Praze:

Restaurace La Gare
Praha 1, V Celnici 3, Tel: 222 313 712

Francouzská brasserie La Gare nabízí celoročně šneky po burgundsku.

Restaurace Les Moules
Praha 1, Pařížská 19/203, Tel: 222 315 022

V restauraci Les Moules servírují po celý rok vynikající šneky gratinované v česnekovo mandlovém másle. Na Vánoce zde navíc můžete ochutnat vynikající vánoční pivo
z Belgie.

La Boucherie & Bistrot M
Praha 5, Zubatého 5, Tel: 702 033 020

Francouzský restauratér Jean-Paul Manzac ve svém bistru na Smíchově nabízí celoročně klasické šneky po burgundsku.

Restaurace Café Savoy
Praha 1, Vítězná 5, Tel: 257 311 562

Restaurace a kavárna Café Savoy ze skupiny restaurací Ambiente nabízí šneky
po burgundsku celý rok s výjimkou Štědrého dne, kdy je zavřeno.

Restaurace Kalina cuisine & vins
Praha 1, Dlouhá 12, Tel: 222 317 715

Šéfkuchař Miroslav Kalina připravuje šneky po burgundsku ve svojí restauraci, která je zaměřena na francouzskou kuchyni.

Restaurace Triton
Praha 1, Václavské nám. 26, Tel: 221 081 218

V restauraci Triton na Václavském náměstí můžete ochutnat gratinované šneky
v bylinkovém másle s kaparovou omáčkou.

Hostinec U Supa
Praha 1, Celetná 22, Tel: 734 441 892

Hostinec U Supa, který se nachází v krásných historických prostorách v Celetné ulici, připravuje celoročně šneky zapečené v másle, bylinkách a křenu. Čepují zde vlastní pivo "ležák U Supa".

šneci po burgundsku

Šneci v Malostranské besedě

italští šneci s polentou

půltucty šneků po burgundsku bez ulity

© 2008-2017 Restaurant-Guide
Kopírováni obsahu webu je možné jen se souhlasem autora a vlastníka stránek

english version - Restaurant-guide.czRestaurant-guide.cz