Restaurant-guide.cz

Restaurace se zvěřinou v Praze

V gastronomickém kalendáři má snad každý milovník jídla poznamenáno, že podzim se nese ve znamení zvěřiny.

Zvěřinu lze dostat v omezené míře po celý rok, ale je to především sezónní záležitost, která příjemně obohatí jídelníček.

Mezi zvěřinu řadíme pernaté (bažanty, koroptve, křepelky, divoké kachny, divoké husy, sluky), srstnaté (divoké králíky a zajíce), vysokou (srnce, jeleny) a černou (divočáky). Nyní nově také exotičtější maso pštrosí nebo klokaní, které není úplně klasickou sezónní záležitostí.

Maso zvěřiny, které má specifickou chuť a vůni, bývá kvalitnější a zdravější než maso chovné zvěře, obsahuje vysoké množství bílkovin a naopak nízké množství tuků. Chuť bývá rozdílná i u stejného druhu, záleží na stáří a zdraví jednotlivých ulovených kusů. Po ulovení je zvěřinu nutné nechat nějakou dobu odležet, než ji začnete upravovat
a konzumovat.

Zvěřina se dá připravit na mnoho způsobů, oblíbené jsou nejrůznější guláše
z daňčího masa, pečené kýty a hřbety z vysoké, pernatá zvěřina se s oblibou dusí ve víně a v neposlední řadě jsou v oblibě i různé paštiky, například ze zajíce nebo srnce. Nezapomeňme, že u divočáka stále není vyřešen spor, zda je chutnější se šípkovou omáčkou nebo se zelím a knedlíkem.

V Praze je mnoho restaurací, které vám nabídnou zvěřinové hody s širokou nabídkou pokrmů. Většina restaurací ale nabízí zvěřinu v měsících říjen - prosinec. Celoročně je jen několik restaurací v Praze, kde si zvěřinu můžete dopřát.

Doporučené restaurace v Praze:

Restaurace Zvonice, celoročně
Praha 1, Jindřišská, Jindřišská věž, Tel: 224 220 009

Přímo v horních dvou patrech věže Jindřišské zvonice je umístěna luxusní restaurace, která se specializuje především na zvěřinu. Původní trámoví, zdivo i samotný zvon tvoří jedinečný interiér. Ze zvěřiny zde nabízejí například panenskou svíčkovou z divočáka na koriandru s hříbky, srnčí hřbet v portském víně, jelení steak ve vinné omáčce
s tymiánem, kančí kýtu na šípkové omáčce, srnčí kýtu ve svíčkové omáčce nebo srnčí panenku s liškami.

Restaurace Magická Zahrada nouveau, celý listopad 2016
Nuselská 159/114, Praha 4 – Michle, Tel: 261 214 252

Nuselská restaurace Magická Zahrada připravila několik zvěřinových specialit ve svém podzimním menu. Zvěřinová paštika s cumberlandskou omáčkou, zvěřinový vývar se zeleninou a nudlemi, srnčí na smetaně s perníkovým knedlíkem, zvěřinový guláš se špekovým knedlíkem a jelení hřbet s noky a brusinkovou omáčkou.

Restaurace Kampa Park, do 30. 11. 2016
Praha 1, Na Kampě 8b, Tel: 296 826 112

Noblesní restaurace Kampa Park připravila dvě zvěřinové speciality. Pečená křepelka s bramborovým pyré a vanilkovou šťávou a hřbet z jelena sika s ravilou s foie gras, jeřabinami a ragú z lišek a topinamburu.

Restaurace Le terroir, do 30. 11. 2016
Praha 1, Vejvodova 1, Tel: 602 889 118

Pavol Pavlík, šéfkuchař restaurace Le terroir nabízí ve svém sezónním menu carpaccio a tataráček z muflona s ostružinovým pyré, lesními houbami a brusinkami.

Restaurace Altány Kampa, celý listopad 2016
Praha 1, Nosticova 2a, Tel: 257 007 681

Altány Kampa na Čertovce nabízí celý listopad několik zvěřinových specialit. Zvěřinový vývar s nudlemi a zeleninou, jelení kýta na smetaně s karlovarským knedlíkem a kančí kýta s perníkovým knedlíkem a šípkovou omáčkou.

Restaurace Art & Food, celoročně
Praha 5, Plaská 617/4, Tel: 251 512 063

Vinárna a restaurace Art & Food na Malé Straně nabízí celoročně speciality ze zvěřiny. Ochutnáte například kančí svíčkovou, pečený kančí hřbet, srnčí se švestkovou omáčkou a nepravidelně další zvěřinové speciality, včetně zajíce, daňka a dalších.

Restaurace New York Café, celý listopad 2016
Praha 1, Senovážné nám. 13, Hotel Boscolo, Tel: 224 593 886

Restaurace luxusního hotelu Boscolo nabízí celý listopad několik zvěřinových specialit. Zvěřinová paštika s chlebem, jelení carpaccio s koriandrovým olejem, srnčí krém s houbami, lasagne se zvěřinovým ragú, jelení hřbet s liškami, slaninou
a topinamburovým pyré a kančí ragú s kroketami a šípkovou omáčkou.

Restaurace Chapadlo, celý listopad 2016
Praha 6, Bělohorská 203, Tel: 235 302 350

Břevnovská restaurace Chapadlo připravila na celý listopad daňčí guláš
s bramboráčkem.

Restaurace Oblaca, celý listopad 2016
Praha 3, Mahlerovy sady, Tel: 210 320 086

Restaurace Oblaca ve věži Žižkovského vysílače nabízí ve svém podzimním menu daňčí hřbet s dýní, konfitovanou hlívou a pyré z černého kořene.

Křepelky na rožni

Zvěřinový guláš

Srnčí s brusinkami

Pečená kančí kýta

Srnčí kotletky

Rolovaná prsa z bažanta z hotelu Hoffmeister

© 2008-2016 Restaurant-Guide
Kopírováni obsahu webu je možné jen se souhlasem autora a vlastníka stránek

english version - Restaurant-guide.czRestaurant-guide.cz