Smažený telecí brzlík

Ingredience:

telecí brzlík, mléko, šalotka, pepř černý celý, plochá petržel, strouhanka, hrubá mořská sůl, vejce, máslo, přepuštěné máslo, brusinkový kompot, citrón

Postup:

Čerstvý telecí brzlík (200 g) odblaňte, ponořte do mléka (0,5 l) a zatížený nechte alespoň přes noc odležet. Maso nakrájejte na 8 tenkých plátků, posolte čerstvě namletou hrubou mořskou solí (kávová lžička) a ochuťte čerstvě namletým černým pepřem (špetka). Změklé čerstvé máslo (60 g) pečlivě rozmíchejte s vejci (2 ks).

Nasekejte šalotku (100 g) a plochou petržel (2 polévkové lžíce) a dobře promíchejte s prosátou strouhankou (100 g). Tenké plátky brzlíku potom obalte nejprve ve směsi másla a vajec a následně ve strouhance s bylinkou a šalotkou. V pánvi se širokým dnem zahřejte přepuštěné máslo (asi 250 g) na střední teplotu a poté vložte obalené plátky brzlíku.

Smažte velice pozvolna nejprve na jedné a poté na druhé straně, dokud strouhanka nezíská zlatavou barvu (celkem asi 5 minut). Podávejte s brusinkovým kompotem (4 velké polévkové lžíce), kousky citrónu a čerstvým bílým pečivem.

Na závěr jednotlivé kousky smaženého brzlíku zlehka polijte horkým přepuštěným máslem ze smažení (2 polévkové lžíce). (pro 4 osoby)

Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytla síť restaurací Ambiente

- RESTAURACE - KUCHYNĚ - RECEPTY - KAVÁRNY - VINÁRNY - BARY - NOVINKY - LAHŮDKY - MAPA -