Králičí stehno s kořenovou zeleninou - Recept

Pro 4 osoby:

4 káličí stehna
300g mrkve
100g petržele
200g celeru
70g špeku
50g másla
50g sádla
50g soli
10g pepře
1 kg vařených brambor
2 vejce
250g krupice
500g červeného zelí
50g cukru
50ml octa
80g cibule

Opláchnuté králičí stehno prošpikujeme špekem. Nakrájíme si očištěnou kořenovou zeleninu, cibuli a zbytek špeku na kostičky a vše orestujeme na sádle.

Orestovanou zeleninu vložíme do pekáčku a na ni položíme osolená a opepřené stehna. Přidáme plátky másla, lehce podlijeme vodou a pod pokličkou dusíme v troubě, při 175 stupních, doměkka.

Připravíme těsto na knedlíky. Uvařené brambory nastrouháme na jemno, přidáme vejce, krupičku a vytvoříme těsto.Mouku přidáváme podle tuhosti těsta, abychom jej neměli moc řídké. Z těsta vyválíme kuličky o průměru cca 5cm a dáme vařit do hrnce s vařící vodou. Vaříme asi 12 minut.Po uvaření knedlíky potřeme máslem nebo sádlem.

Červené zelí nakrouháme na nudličky. Nadrobno nakrájíme cibuli a dáme do hrnce s rozpáleným olejem zesklovatět. Přidáme nakrouhané zelí a důkladně promícháme, aby se nám na dnu nespálila cibulka. Osolíme a podlijeme zhruba 50ml vody a dusíme doměkka. Hotové zelí dochutíme solí, cukrem a octem.

Šťávu z pekáčku přelijeme do menšího rendlíku. Pokud se nám hodně vypekla, přidáme trochu vody. Povaříme na mírném ohni a zjemníme kousky másla, které do šťávy zašleháme a můžeme servírovat.

Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytl Michal Čermák
šéfkuchař restaurace Franz Josef

Králičí stehno s kořenovou zeleninou - Recept

- RESTAURACE - KUCHYNĚ - RECEPTY - KAVÁRNY - VINÁRNY - BARY - NOVINKY - LAHŮDKY - MAPA -