Patrik Bečvář, šéfkuchař Francouzské a Plzeňské restaurace v Obecním domě v Praze

Patrik Bečvář, šéfkuchař
Francouzské restaurace
a Plzeňské restaurace
v Obecním domě


Šéfkuchařem Francouzské restaurace Art Nouveau je jeden z nejtalentovanějších šéfkuchařů České republiky, Patrik Bečvář, kterému jsme položili pár otázek.


Šéfkuchařem Francouzské restaurace Art Nouveau je jeden z nejtalentovanějších šéfkuchařů České republiky, Patrik Bečvář, kterému jsme položili pár otázek.

Proč sis vybral "kuchařinu" jako povolání? Jaké si myslíš, že jsou nejdůležitější vlastnosti dobrého kuchaře.

Asi nejsem takový typ člověka, který by už v raném věku věděl čím chce být. Na kuchařinu jsem šel asi z důvodu, že na ní šel i můj kamarád a vůbec jsem netušil co mě čeká. Postupem času jsem zjistil, že to opravdu není lehké řemeslo a že bez pokory ke svým nadřízeným a pracovitosti, to nepůjde.


Kromě toho, že jsi minulý rok přijal prestižní pozici šéfkuchaře ve Francouzské restauraci Art Nouveau, jsi také členem Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR. Co v současné době Národní tým čeká?

Nabídka pozice šéfkuchaře ve Francouzské restauraci byla pro mě velkou výzvou. Nyní můžu říct, že toho opravdu nelituji. Mám kolem sebe skvělý tým, a proto si můžeme dovolit dělat tak prestižní akce jako je Laver Cup, Český ples, Česko-Slovenský ples nebo vařit pro pana prezidenta na Pražském hradě. Členem Národního týmu kuchařů a cukrářů jsem již 6 let. V současné době se připravujeme na celosvětovou soutěž, která se koná 21.dubna v Singapuru.


Francouzská restaurace v letošním roce zvítězila v počtu degustací na Grand Restaurant Festival. Tématem letošního ročníku byly “superpotraviny”. Jaký k nim máš vztah?

Musím se přiznat, že doposud jsem je nějak nevyhledával, ale díky festivalu jsem zjistil, že to není takový problém vařit ze super food potravin. Naopak nás to bavilo a sestavili jsme výborné meníčko. Hostům moc chutnalo a prodali jsme téměř 4000 degustačních menu.


Každou chvíli se otevře nová restaurace, lidé jsou stále více zcestovalí, mají s gastronomií více zkušenosti a na kuchaře se kladou stále větší nároky, co se kreativity týče. Je v dnešní době těžké vymyslet nové menu, sloučit chutě tak, aby vznikl zajimavý, nový pokrm?

Těžké to není, ba naopak, v dnešní době máte všude kolem sebe mnoho inspirace, jak na sociálních sítích, tak třeba na různých festivalech. Je důležité a někdy i těžké, aby nebyl člověk tím vším až moc ovlivňovaný a vařil si vlastní jídla, co nejenom dobře vypadají, ale hlavně i dobře chutnají a mají hlavu a patu.


Máš nějaký oblíbený pokrm? Když máš opravdu velký hlad, která potravina ti nejdřív přijde na mysl?

Když mám opravdu velký hlad, tak si rád zajdu na dobrý hamburger z kvalitního hovězího masa. A k tomu si dám jedno pivo.


Co vaříš nejraději?

Není jídlo, které vařím raději nebo méně rád. Já prostě rád vařím a je jedno co.


Kdo tě v tvé práci inspiruje?

Rasmus Koefoed


Je nějaká osobnost z historie, které bys rád připravoval menu?

Václav Havel


Je nějaká restaurace, kterou bys chtěl navštívit?

Noma (dvoumichelinská restaurace v dánské Kodani)


Jak vidíš budoucnost kuchařského řemesla? Je možné, že v budoucnosti už bude technologie natolik vyspělá, že bude připravovat pokrmy sama?

Technologie se nemůže vyrovnat lidské zručnosti a originalitě.


Jakým směrem si myslíš, že se ubírá Česká kuchyně?

Česká kuchyně ve světě je už známá a velmi oblíbená. Proto je nedílnou součástí v menu ve Francouzské restauraci.


Co připravuje Francouzská restaurace Art Nouveau pro své hosty na duben a květen?

Naši stálou a la carte nabídku pravidelně oživujeme. Na Velikonoce jako tradičně chystáme velikonoční nabídku Take Away, velký úspěch mívá náš nadýchaný velikonoční beránek potažený čokoládou a sypaný pistáciemi. Až do konce dubna mohou hosté ochutnat naše humrové speciality a květen bude patřit chřestu. Každý měsíc mohou hosté navštívit náš nedělní brunch, pokaždé v jiném duchu.


Jedinečný secesní interiér Francouzské restaurace

Jedinečný secesní interiér Francouzské restaurace


Francouzská restaurace Art Nouveau v Obecním domě patří k nejnavštěvovanějším v Praze. Říká se o ní, že je nejkrásnější secesní restaurace na světě. Francouzská restaurace zajišťuje dlouhodobě gastronomický servis prezidentům České republiky a také catering pro reprezentaci vlády České republiky.

Pestrá nabídka cateringových služeb jak pro akce privátní, tak pro plesy, firemní večírky či golfové turnaje je již tradicí. V letošním roce společnost FRENCH-REST spol. s r.o., která kromě Francouzské restaurace provozuje také Plzeňskou restauraci a Americký bar, slaví 20 let působení na gastronomickém trhu.


- RESTAURACE - KUCHYNĚ - RECEPTY - KAVÁRNY - VINÁRNY - BARY - NOVINKY - LAHŮDKY - MAPA -