Jablečný koláč - Tarte Tatin Těsto: Náplň: Příprava těsta: Jablka oloupeme a vyjádříme. Nakrájíme na čtvrtiny. Do pánve vsypeme cukr a necháme zkaramelizovat. Přidáme máslo a s karamelem jej pečlivě promícháme. Do kameninové formy naskládáme jablka první vrstvu hřbetem dolů a druhou vrstvu obráceně hřbetem nahoru. Zalijeme vroucím karamelem. Plátem těsta formu překryjeme a ostrým nožem ořízneme pečlivě kolem okrajů formy. Takto připravenou formu vložíme do předehřáté trouby na 160stupňů a pečeme 45min. Po vyjmutí z trouby na těsto položíme obráceně mělký talíř a zatížíme cca dvěma kilogramy. Přebytečný karamel vyteče přes okraj formy a koláč se tzv. utáhne. Po cca 10 minutách formu otočíme i s talířem a odklopíme. Servis: Recept pro Restaurant-Guide.cz poskytl pan René Heindl |