Restaurant-guide.cz

Česká kuchyně

Českou kuchyni asi není třeba příliš představovat, ale přesto si připomeneme některé skutečnosti a přiblížíme současné trendy v tzv. českých a staročeských restauracích.

Česká kuchyně vychází z kuchyní svých sousedů, především německé a maďarské. Tradiční česká kuchyně je na rozdíl od kuchyní středomořských těžší a hůře stravitelná, převládají živočišné tuky, maso, mouka, ale v současnosti se situace mění a začínají se více projevovat trendy zdravé výživy.
V Praze a vůbec všude v České Republice vyrůstají staročeské restaurace, kde převládají pečená a grilovaná masa, polévky v chlebových bochnících a podobné, v české kuchyni je však přesto řada dobrých jídel, které však známe spíše jen z domova a od našich předků.

Mezi nejdůležitější složky česká kuchyně patří maso, vepřové, hovězí, drůbeží, králičí a zvěřina. Z ryb, převážně sladkovodních, to je především kapr, jehož konzumace se převážně omezuje na vánoční svátky a méně častý pstruh, candát nebo úhoř. Dále to je zelenina, ovoce, luštěniny, houby, mléčné produkty, obilí, pečivo, rostlinné a živočišné tuky, koření, bylinky a v neposlední řadě české pivo.

V české kuchyni jsou také velmi oblíbené nejrůznější polévky, které se podávají jako první chod, potom jsou to tradiční omáčky s knedlíky, pokrmy z hub, vajec a v neposlední řadě též množství pečených sladkých zákusků.
Omáčky a knedlíky jsou českou specialitou. Omáčky zpravidla obsahují smetanu, máslo a mouku. Knedlíků je mnoho druhů, např. houskové, bramborové, chlupaté nebo plněné uzeninou nebo ovocem.
Z lahůdek můžeme zmínit obložené chlebíčky, nejrůznější saláty, zrající sýry nebo pražskou šunku.
Z koření je v české kuchyni zastoupen hlavně pepř, kmín, nové koření, bobkový list, z bylinek je to libeček, meduňka, saturejka, majoránka, šalvěj, kopr a česnek.
Zelenina je v českém podnebí víceméně sezónní záležitost, často se nakládá a zavařuje, k jídlu se dříve podávala především vařená, nyní jsou saláty a čerstvá zelenina stále oblíbenější. Nejběžnější zelenina jsou brambory, okurky, rajčata, cibule, špenát, petržel, celer, mrkev, ředkve. Z ovoce jsou v kuchyni nejrozšířenější jablka, švestky, hrušky, jeřabiny, třešně, jahody, maliny, rybíz a meruňky.

Pivo
Pivo je v Čechách nejoblíbenějším alkoholickým nápojem a jeho výroba má staletími prověřenou tradici a především kvalitu. Po celé zemi je mnoho malých i velkých pivovarů, které produkují unikátní "český ležák" (pivo vznikající spodním kvašením). Nejznámějším českým pivem je Pilsner Urquell a Budvar. K pivu se běžně podávají drobné lahůdky, především uzeniny a sýry. Na konzumaci piva se specializují tzv. pivnice, kde bývá nabídka jídla často omezena jen na několik jídel.

Vybrané typické české speciality:
Svíčková na smetaně - jedno z nejoblíbenějších českých jídel, pečené hovězí maso, špikované slaninou, zalité smetanovou omáčkou z kořenové zeleniny. Podáváno s knedlíkem.
Omáčky - k hovězímu masu s knedlíkem se podává ještě mnoho dalších variant smetanových omáček, například z čerstvého kopru koprová omáčka, z křenu křenová omáčka, dále papriková nebo rajská omáčka.
Vepřová pečeně se zelím a knedlíkem (Vepřo knedlo zelo) – české národní jídlo. Pečené vepřové maso s vařeným naloženým červeným nebo bílým zelím a knedlíkem.
Dršťková polévka - hutná polévka z předvařených dršťek (částí hovězího žaludku), kořenové zeleniny, majoránky a česneku.
Jehněčí kýta se špenátem - pečená kýta na česneku a rozmarýnu, která se podává obvykle se špenátem nebo špenátovým pyré a knedlíkem.
Smažený řízek - plátek vepřového, telecího nebo kuřecího masa obalovaného v mouce, vajíčku a strouhance, osmaženého a podávaného s vařeným bramborem nebo bramborovým salátem.
Polévka s nudlemi a játrovými knedlíčky - hovězí vývar se zeleninou, nudlemi a knedlíčky z mletých jater. Jedna z nejběžnějších polévek, tradičně se podává i jako slavnostní první chod, například na svatbách.
Guláš - původně maďarské jídlo, které v Čechách zdomácnělo a patří mezi nejrozšířenější pokrm ve všech restauracích a pivnicích. Jedna se o dušené maso, nejčastěji hovězí, se zeleninou a kořeněné mletou paprikou. Podává se nejčastěji s chlebem nebo knedlíkem.
Zelňačka - zahuštěná polévka z naloženého zelí, brambor a uzeniny. Uzené maso někdy bývá nahrazeno klobásou.
Pečená kachna nebo husa - oblíbená česká specialita, podávaná s dušeným naloženým zelím, knedlíkem a drceným kmínem. Kachna nebo husa se někdy se potírá medem.
Kulajda - hustá polévka z hub, čerstvého kopru, brambor a kysané smetany.
Smaženice - smažené čerstvé houby na cibulce, s česnekem a vejcem. Obvykle se jí s topinkou
Bramboráky - smažené placky ze syrových nastrouhaných brambor, uzeniny a koření (majoránka, pepř)
Grilované koleno - není to typická česká specialita, ale v současných českých restauracích je to jídlo natolik zdomácnělé, že si zde své místo zaslouží. Jedná se o marinované vepřové koleno, pečené na grilu, podávané s chlebem, hořčicí a křenem. Méně častá varianta je grilované uzené koleno.
Hovězí tatarák - „naškrabané“ nebo mleté hovězí maso ze svíčkové, smíchané s kořením a syrovým vajíčkem. Podává se s topinkami, ve francouzské kuchyni jsou jako příloha hranolky.

Česká kuchyně je bohatá na již zmíněné „lahůdky k pivu", jimiž je například nakládaný hermelín, utopence, matesy a zavináče (naložené ryby), pomazánka z pivního sýra, tlačenka.

Z vepřových vnitřností se často vyrábějí tepelně opracované produkty: tlačenka, jitrnice, jelita nebo zabíjačková polévka.

Svíčková na smetaně s knedlíkem

Guláš s knedlíkem

Pečená kachna se zelím a knedlíkem

Utopenci

Griolované vepřové koleno

© 2008-2016 Restaurant-Guide
Kopírováni obsahu webu je možné jen se souhlasem autorů a vlastníka stránek

english version - Restaurant-guide.czRestaurant-guide.cz