Konzumací šneků jsou proslulí především Francouzi, ale i ve Středomoří nebo střední Evropě má pojídání šneků dlouhou tradici. Samotné kořeny konzumování šneků nalezneme již ve starověku.
Dříve převažoval volný sběr šneků v přírodě, ale v dnešní době je více běžný jejich umělý chov. Česká republika se v posledních letech stala významným vývozcem této lahůdky. Šneci se obvykle servírují po tuctu nebo půltuctu na speciálních talířích a to buď v ulitě nebo bez ulity. Jsou-li v ulitě, bývají k dispozici speciální kleštičky na uchopení ulity a tenká vidlička na vytažení masa.
Nejrozšířenější úpravou jsou „Šneci po burgundsku“ (Escargot Bourguignonne), což jsou vcelku dušení šneci ve víně po několik hodin, podávaní v rozpuštěném másle s česnekem nebo bylinkami, nejčastěji estragonem. Servírují se ve skořápce nebo již vyjmutí. U nás jsou také známé v úpravě po pražsku, což jsou obalovaní a smažení šneci.
Šneci v restauraci na Vánoce
Šneci jsou považováni za postní jídlo, proto se v menu objevují na Štědrý den nebo na Velikonoce. V Praze je několik restaurací, kde si právě na Vánoce můžete tuto delikatesu dopřát. Šnečí maso je zdravé, neobsahuje tuk ani cholesterol, vyznačuje se specifickou chutí, kterou si po ochutnání skoro každý zamiluje.
Doporučujeme vyrazit s přáteli nebo rodinou na Štědrý den na oběd, dát si tucet šneků a skleničku vína v dobré společnosti a naladit se tak příjemně na sváteční večer. Každý, kdo tuto pochoutku nezná, se nejprve vyděšeně podívá, ale po prvním ochutnání si ji zamilujete!
Restaurace La Gare Praha 1, V Celnici 3 Tel: 222 313 712 Francouzská brasserie La Gare nabízí celoročně šneky po burgundsku. |
Restaurace Red Pif Praha 5, Nádražní 23 Tel: 257 941 669 Francouzská restaurace Red Pif na smíchovském Andělu nabízí celoročně ve svém menu šneky v tradiční úpravě po burgundsku s česnekem a bylinkovým máslem. |
Restaurace Bílá Kráva Praha 2, Rubešova 10 Tel: 603 397 367 Francouzská restaurace Bílá Kráva nabízí celoročně šneky po burgundsku a obvykle celý prosinec ještě nabízí vánočního Kubu se šneky. |
Ze šneků se vyrábějí i další produkty, například šnečí kaviár nebo šnečí játra. Ze šneků se připravuje také paštika, šnečí maso se může podávat i nasekané na drobné kousky a zapečené s vajíčkem nebo sýrem. Němci ze šneků dělají polévku, Španělé je grilují nebo dávají do paelly, Řekové je pečou na rozmarýnu a oleji a v Itálii je pojídají dušené s polentou, v omáčce z česneku a rajčat.