S nástupem chladných podzimních a zimních měsíců přichází také sezóna mušlí, která trvá přibližně od konce září do března a potěší především milovníky slávek, ústřic nebo hřebenatek.
V Praze je několik restaurací, kde můžeme tyto vynikající mlže v následujících měsících ochutnat čerstvé a navodit si tak uvolněnou atmosféru přímořského letoviska.
Ústřice jsou pro spoustu lidí skutečnou lahůdkou a i když se někdy tepelně upravují, konzumují se převážně syrové. Podávají se právě otevřené a pokud možno i čerstvě vylovené z moře. Čerstvé ústřice svěže voní mořskou vodou, nejčastěji se servírují po tuctu na ledu zakapané citrónem nebo dresinkem a každý, kdo jim přijde na chuť, se jich nemůže nabažit. Asi největší konzumenti ústřic jsou Francouzi. Ústřice neobsahují žádný tuk a skoro žádné kalorie a naopak vysoký obsah proteinu.
Slávky jsou nejběžnější mušle a mistři v jejich přípravě jsou především v Belgii, kde jsou tyto mušle národním pokrmem. Slávky se tepelně upravují a to nejčastěji dušením v bílém víně, bylinkách, smetaně, česneku, nebo zelenině. Přílohou bývá bílý chléb nebo hranolky. Slávky mohou být také součástí jiných pokrmů, například italských těstovin nebo španělské paelly. Belgičané je tradičně dusí na jejich vynikajícím pivu nebo například s řapíkatým celerem a bílým vínem a příloha v Belgii jsou hranolky a majonéza. K slávkám se nejlépe hodí bíle víno.
Restaurace Bricks Praha 1, Cihelná 2b Tel: 732 950 960 Italská restaurace Bricks nabízí výběr čerstvých ústřic, například Gillardeau, Ostra Regal nebo Fine de Claire. Pochutnat si na nich můžete s jedinečným výhledem na Vltavu a Karlův most, u kterého se restaurace přímo nachází. |
Restaurace Fly Vista typ kuchyně: mezinárodní Praha 1, Národní 63/26 Každý víkend si můžete pochutnat na ústřicích v restauraci Fly Vista na střeše Máje s jedinečným výhledem na Prahu. Z aktuální nabídky mají ústřice Belon, David Herve Fine de Claire, Royal Cabanon a Boudeuse nebo Boutrais Céline a Ostra Regal Gold. K ústřicím se skvěle hodí Champagne, kterých zde mají velký výběr. |
Restaurace Aroma Quadrio Praha 1, Vladislavova 2121/21 (Quadrio) Tel: 225 017 115 Středomořská restaurace Aroma Quadrio nabízí celoročně čerstvé ústřice Fine de Claire. Podnik se zaměřuje na čerstvé mořské ryby a mořské plody. Z menu lze doporučit humry nebo chobotnici na grilu. |
Zdenek’s Oyster Bar Praha 1, Malá Štupartská 636/5 Tel: 725 946 250 Podnik v centru Prahy nabízí řadu různých druhů ústřic. Gillardeau, Ostra Regal, David Herve Royale, Josephine a další. Ústřice zde ochutnáte i v originálním fusion stylu šéfkuchaře Davida Vláška, například s ponzu, zázvorem a kumquatem nebo s černým česnekem a máslem z mořských řas. Kromě ústřic je zde pestrá nabídka mořských plodů, ochutnáte mořské šneky, mušle, chobotnici, kraby, langusty, humry a další. Sklep je bohatě zásoben víny a především šampaňským, které se k ústřicím skvěle hodí |
La Casa Trattoria Praha 1, V Jámě 8, Tel: 602 350 320 Praha 3, Kostnické nám. 635/3, Tel: 602 123 375 Italská restaurace La Casa Trattoria nabízí čerstvé ústřice Fine de claire. Nepravidelně se v menu také objevují slávky a oblíbená je italská rybí polévka s mušlemi. |
Mušle svatého Jakuba neboli hřebenatky jsou velmi oblíbené mušle, díky svému křehkému masu, které má vynikající chuť a lze ho upravit mnoha způsoby. Mušle se přidávájí se do různých těstovin, dusí v páře, grilují nebo se konzumují syrové, například v sushi. Svatojakubskou mušli poznáte na první pohled, má velmi známý tvar, který si do svého znaku zvolila společnost Shell.