Svatomartinské husa a hody a Beaujolais Nouveau v doporučených restauracích v Praze

Svatomartinské hody v doporučených restauracích v Praze

Svatomartinské hody se pořádají u příležitosti svátku svatého Martina 11. listopadu, který tradičně symbolizuje ukončení podzimních měsíců a doby zrání vína a oznamuje příchod zimy. A aby té radosti nebylo málo, upeče se dozlatova husička naplněná jablky a podává se s červeným zelím a knedlíkem nebo třeba bramborovými lokšemi.

Uzavírá se tak současný rok a pomalu se připravujeme na blížící se Vánoce. Nedílnou součástí svatomartinských hodů je pečená svatomartinská husa, koláče a svatomartinské víno, které hraje velmi důležitou roli. Svatý Martin je také svátkem vinařů, neboť končí vinobraní a dokončuje se proces zrání prvního letošního vína. Podle tradice je tak možné 11. 11. v 11 hodin otevřít první letošní mladé víno, které zrálo pouze několik týdnů. Svatomartinské víno může být bílé, růžové nebo červené.
Ve Francii svátek nového vína reprezentuje červené víno odrůdy Gamay Beaujolais Nouveau, které se stalo populárním v celém světě a které se poprvé otevírá každoročně třetí čtvrtek v listopadu.

Kde si dát v Praze Svatomartinskou husu? Nabídku na listopad 2024 připravujeme

Restaurace La Republica, 8.11. – 11.11.2024
Praha 1, Na Poříčí 12, Tel: 602 202 631

Svatomartinské menu v restauraci La Republica nabízí husí paštiku s portským vínem, Svatomartinské husí stehno s variací knedlíků a červeným zelím, švestkový koláč jako dezert a nechybí samozřejmě ani Svatovavřinecké víno z Velkých Pavlovic. Můžete si objednat i variantu s celou husou jako menu pro 4 osoby.
Restaurace Červený jelen, 8.11. – 11.11.2024
Praha 1, Hybernská 5, Tel: 735 123 647

Na typické svatomartinské speciality zve restaurace Červený jelen. Nesmí chybět kaldoun, husí paštika, konfitované husí stehno s vídeňským knedlíkem, červeným zelím s pomerančem, konfitovanou kořenovou zeleninou a bramborovými noky se strouhankou z briošky a jako dezert buchtičky s husím sádlem a povidly. Pro skupiny 4-5 osob lze objednat i celou pečenou husu.
Restaurace Deer, 8. 11 – 11. 11. 2024
Praha 1, Michalská 19

Svatomartinské menu na Vás čeká v restauraci Deer. Ochutnejte tradiční husí kaldoun s knedlíčky, husí rolku s játrovou nádivkou, hlavní chod je husí stehno s červeným zelím a noky a jako dezert variace svatomartinských koláčků.
Svatomartinské Slavnosti na Náplavce, 9. 11. 2024
Farmářské trhy Na Náplavce pořádají v sobotu svatomartinské husí slavnosti. Ochutnáte pečenou husičku se zelím a knedlíkem a degustovat budete z bohaté nabídky svatomartinských vín českých a moravských vinařů. Doprovodný hudební program celý den.

Přejít nahoru