Jaro je v kuchyni mimo jiné ve znamení chřestu. Tato zelenina (latinským názvem Asparagus officinalis) je známa již od starověku a od té doby platí za luxusní pochoutku a afrodiziakum. Právem bývá chřest označován za krále zeleniny.
Chřest obvykle zaplaví trh v období od března do května a v této době se i objevuje v některých restauracích ve speciální nabídce. Chřest je vynikající zejména čerstvý a obtížně se uchovává. Využijte proto tohoto období a dopřejte si svou letošní dávku této lahodné zeleniny. Některé restaurace v Praze připravují na jaře speciální chřestové menu.
Chřest rozlišujeme na bílý a zelený. Bílý chřest je jemnější a křehčí, pěstuje se pod vrstvou země a sklízí se v okamžiku, kdy vyrazí na povrch. Obsahuje méně vitamínů, má mírně nasládlou chuť. Bílý chřest se loupe, dolní třetina výhonku se odřezává. Většinou se zpracovává tepelně ale také nakládá. Nakládaný ovšem nemůže čerstvý chřest nikdy nahradit. Velmi oblíbenou pochoutkou z bílého chřestu je například krémová polévka, ale chřestových receptů je celá řada. Zelený chřest obsahuje více vitamínů, nemusí se loupat a častěji se používá syrový do salátů, spařený nebo lehce povařený jako příloha k různým masům.
Restaurace s chřestovou nabídkou:
BRICK’S Restaurant & Bar, od 26.4.2025 do odvolání Praha 1, Cihelná 2b Tel: 732 950 960 Se začátkem chřestové sezóny zve i restaurace BRICK’S na jarní menu. Ochutnejte krémovou chřestovou polévku, salát z bílého a zeleného chřestu, bílý chřest s holandskou omáčkou, pošírovaným vejcem a bramborami Grenaille, telecí s těstovinami, smrži a zeleným chřestem nebo srnčí hřbet s bílým chřestem a holandskou omáčkou. Jako dezert se podává košíček s chřestem, jahodami, estragonovým krémem a granátovým jablkem. |
Restaurace Esprit, květen 2025 Praha 4, Na Pankráci 15 Tel: 296 895 030 Na jarní chřestové speciality zve restaurace Esprit v hotelu Holiday Inn. Pochutnáte si na chřestové polévce nebo salátu, chřestu s holandskou omáčkou a pečenými bramborami, na vepřovém řízku s chřestem a holandskou omáčkou a jako dezert se podává chřestová panna cota. |
Potrefená husa Platnéřská, od 15.5.2025 Praha 1, Platnéřská 9 Tel: 266 311 497 V Potrefené huse Platnéřská se můžete těšit na tradiční chřestové hody od poloviny května. |
Restaurace Kampa Park, celý květen Praha 1, Na Kampě 8b Tel: 296 826 102 Kampa Park Restaurant pro letošní chřestovou sezónu připravil veluté z bílého chřestu s křepelčím vajíčkem a jako hlavní chod bílý chřest se smrži, baby bramborami a bernskou omáčkou, s uzeným lososem nebo slaninou – dle vlastního výběru. |
Restaurace Dark Kitchen, 1.5. – 31.5.2025 Praha 3, Řípská 12 Tel: 601 393 306 Na chřestové speciality zve v květnu žižkovská restaurace Dark Kitchen. Pochutnejte si na krému z bílého chřestu s cizrnovým crumblem, na řecké pitě se zeleným chřestem, hráškem, stracciatellou a z hlavních chodů na plněném kuřecím prsu s blanšírovaným chřestem nebo risottu s chřestem, brokolicovým pyré a prosciutto crudo. |
Restaurace Hliněná bašta, 15.5. – 31.5.2025 Průhonice, Újezdská 619 Tel: 272 690 700 Od 15. května si můžete pochutnat na jarním chřestovém menu i v restauraci Hliněná bašta. Nechybí chřestový krém, tagliatelle s chřestem, chřest v parmské šunce s holandskou omáčkou, krémové risotto se sýrem pecorino a chřestem nebo hovězí stir-fry s chřestem a rýžovými nudlemi. |
Pivovarský dům Benedict, 8.5. – 29.5.2025 Praha 2, Ječná 16 Tel: 296 216 666 Speciální jarní menu spolu s vlastním pivem ochutnejte v Pivovarském domě Benedict. Opečený chléb se zeleným chřestem, pošírovaným vejcem a tuňákovou pomazánkou jako předkrm, hlavní chod představují grilované medailonky z vepřové panenky s opečenými brambory a omáčkou z bílého a zeleného chřestu a nechybí ani trhané saláty se zeleným a bílým chřestem, vejcem, slaninou a ředkvičkami. |
Restaurace Hoffmeister, květen 2025 Praha 1, Pod Bruskou 7 (Hotel Hoffmeister) Tel: 251 017 133 Jarní symfonii chutí si můžete dopřát v restauraci Hoffmeister ve stejnojmenném hotelu. Nakládaný chřest s holandskou espumou a ricottou jako předkrm, následovaný karotkovým krémem s malinovým prachem, hlavní chod v podobě krůtí rolády s goudou a pancettou a jako dezert pak nugátová pěna s pomerančovým želé. |
TONY’S Café & Bar, 22.4. – 19.5.2025 Praha 1, U Obecního domu 1 (Hotel Paříž) Tel: 222 191 195 TONY’S Café & Bar v hotelu Paříž zve na chřestový krém s řeřichou a pestem z medvědího česneku, taglioni s chřestem, pošírovaným vejcem a špenátem a na bílý chřest s holandskou omáčkou, pražskou šunkou a restovanými brambory. |
Pivovarský klub Benedict, 8.5. – 29.5.2025 Praha 8, Křižíkova 17 Tel: 222 315 777 V karlínském Pivovarském klubu Benedict zvou na medailonky z vepřové panenky s pečenými bramborami ve slupce a chřestovou omáčkou. Pokud máte menší hlad, pak přijde vhod opečený chléb s tuňákovou pomazánkou, pošírovaným vejcem a tuňákovou pomazánkou. Vše můžete zapít vlastním pivem či třeba Horňáckou borůvkovicí. |
Restaurace Malostranská Beseda, květen 2025 Praha 1, Malostranské nám. 35 Tel: 257 409 112 Do Malostranské Besedy v samotném srdci Prahy můžete zavítat na jarní speciální nabídku – variace chřestu s pošírovaným chřestem, holandskou omáčkou a řeřichou. |
Restaurace V Zátiší, květen 2025 Praha 1, Liliová 1 Tel: 222 221 155 Restaurace V Zátiší láká na svěží jarní kombinace chutí – začněte chřestem s jemnou burratou, šťavnatým mangem a voňavou bazalkou a pokračujte hlavním chodem v podobě sivena servírovaného s bílým chřestem, rajčaty a pražskou šunkou. |
Restaurace FUZE, 14. 5. – 19. 5. 2025 typ kuchyně: česká, mezinárodní Praha 1, Na Florenci 2139/2 Tel: 734 889 633 V restauraci a pivovaru FUZE připravují v polovině května několik specialit s chřestem. Chřestová krémová polévka, chřest s holandskou omáčkou a lanýžem a chřest s vepřovými kotletkami nebo rolovaným telecím masem. K akci pivovar uvařil speciální pšeničné pivo. |