Burger neznamená jen mleté maso v housce připravené fast food řetezci, ale je to skvělý pokrm, který, je-li připravován s péčí a láskou, potěší každého, kdo má rád dobré jídlo.
Burger obvykle představuje mleté maso a další ingredience ve speciální housce, která by měla udržet obsah a tvar a nerozmočit se. Proto si většina podniků, které to myslí s nabídkou burgerů vážně, vyrábí housky vlastní a unikátní. Totéž platí o nejrůznějších omáčkách.
Není-li masová náplň mletá, ale maso je krájené nebo sekané, říkáme namísto burgeru sendvič. Mleté hovězí maso by se správně mělo připravovat tak, aby zůstalo uprostřed růžové a šťavnaté. Nejchutnější hovězí burger bývá z prorostlejšího masa, protože tuk zvýrazňuje chuť. Kromě hovězího jsou obvyklé burgery jehněčí, kuřecí, rybí nebo také krůtí a houbové. Nicméně fantazii na náplň burgeru se meze nekladou a současným trendem je také mixovat ingredience různých kuchyní, například Asian Fusion a některé náplně jako játra Foie gras předurčují burgery i pro stoly v noblesních restauracích.
V Praze je několik restaurací, kde si můžeme pochutnat na skvělých burgerech.
|
Restaurace Café Palanda Praha 1, Zlatnická 1122/11, Tel: 777 700 422
Skvělý podnik v centru Prahy, který nabízí stálou desítku burgerů a pravidelně mění a doplňuje aktuální resp. sezónní nabídku. Mezi nejoblíbenější patří Royal Bacon Cheese Burger s hovězím masem, cheddarem, smaženou cibulkou s chilli, slaninou a okurkou. Další oblíbené jsou IPA burger s originální omáčkou z piva, hovězí burger s gorgonzolou, sendvič s trhaným kachním masem a Hoisin omáčkou, kuřecí burger s mangovou salsou, hovězí sendvič s liškami a fíkovou omáčkou nebo burger s hovězími líčky. Jako přílohu zde podávají vysloveně návykové hranolky, sypané parmezánem nebo s lanýžovým olejem.
|
Restaurace Hard Rock Cafe Praha 1, Malé náměstí 142/3, Tel: 228 880 818
Slavný americký řetězec Hard Rock Cafe provozuje svojí pražskou pobočku v překrásné budově U Rotta. Koncept kombinuje americkou kuchyni a rockovou muziku. Každý večer zde probíhají hudební vystoupení převážně rockových kapel, interiér zdobí kytary slavných hudebních legend a z americké kuchyně je zde dán největší důraz právě na burgery. Vlajkovou lodí podniku je "Legendary burger", který je z hovězího masa, plátku cheddaru, pečené cibulky, salátu, naložené okurky a rajčete. Kromě klasické nabídky burgerů má pobočka v každé zemi svůj vlastní signature burger, který by měl ideálně charakterizovat chutě daného regionu pod názvem "Local Legendary burger".
|
Naše maso, Ambiente
Praha 1, Dlouhá 39, Tel: 222 312 533
Obchod Naše Maso v Dlouhé ulici, který provozuje skupina Ambiente a vede známý mistr řezník František Kšána, nabízí ve svém bistru hovězí burger. Ten je jen minimálně kořeněný a ochucený, aby dobře vynikla chuť vyzrálého masa. Kromě burgeru si zde můžete dát také tataráček, dobrou sekanou, špekáčky, klobásky a další masné produkty.
|
Restaurace Letts Meat
Praha 3, Slezská 107, Tel: 776 103 254
V restauraci Let´s Meat, která se nachází přímo u stanice metra Flora, se zaměřují především a masa na grilu a pro milovníky burgerů zde nabízí celé burgerové menu. Ochutnáte například burger z kvalitního hovězího chuck roll s pancettou, cheddarem a okurkou nebo s gorgonzollou, cheddarem, pancettou a česnekovou majonézou, mexický hovězí burger s chorizem, griovaným vejcem a jalapeňos, kuřecí burger s halloumi sýrem, sušenými rajčaty a humusem, burger s kachním masem, slaninou a červeným zelím, jelení burger s brusinkovým džemem, sýrem Brie, červenou řepou a pancettou, lososový burger teriyaki s avokádem a cheddarem nebo vegetariánský burger s halloumi, žampionem, zeleninou a majonézou s koriandrem a česnekem.
|
Dish
Belgická 26, Praha 2, Tel: 233 340 701
V příjemném a neformálním prostředí restaurace Dish můžete ochutnat desítku zajímavých burgerů. Podnik čepuje Únětickou 12°.
|
|
|
|