Španělsko si Češi oblíbili už dávno – láká nejen sluncem zalitým pobřežím a bohatou kulturou, ale také dostupností, za pouhé tři hodiny letu jste tam. Věděli jste ale, že středomořská kuchyně patří mezi světové kulturní dědictví UNESCO?
Co v této zemi ochutnat a kde si na tom pochutnáte nejlépe, prozradila Jaroslava Šnejdarová z eDelikatesy.cz, která při svých cestách objevila ty nejlahodnější poklady španělských kuchyní.
Valencie – rodné místo paelly
Paella, symbol španělské gastronomie, patří právě Valencii. Zde si můžete vychutnat originální „Paella Valenciana“ s kuřecím a králičím masem, nebo osvěžující verzi s mořskými plody. Obvyklý čas podávání? Ve Španělsku se obědvá často až kolem třetí odpoledne, kdy se rodiny i přátelé scházejí u velké pánve a sdílejí pokrm přímo z ní – porcování na talíř se tu považuje za zbytečné. A pokud toužíte po netradičním zážitku, neváhejte ochutnat obdobu paelly s názvem fideuà, kde však rýži nahrazují těstovinové kuličky.
Barcelona – chuť Katalánska
Barcelona vás okouzlí nejen svými modernistickými stavbami, ale také jedinečnou kuchyní. Zdejší kuchaři si rádi hrají s barvami i chutěmi: rýže nebo těstoviny obarví inkoustem ze sépie a vznikne tak legendární arròs negre s bohatou chutí plodů moře. Nevynechejte ani místní specialitu Mandonguilles amb sípia – křupavé masové kuličky z hovězího a vepřového masa pomalu dušené v aromatické omáčce se sépií – jednoduše katalánská tradice na talíři.
Jen kousek od rušného centra najdete Sant Sadurní d’Anoia, malebnou vesničku v srdci regionu, proslulém cavou. Rodinné vinařství Raventós i Blanc tu pěstuje hrozny už od roku 1497 a ochutnávka jejich jiskřivé cavy patří mezi nezapomenutelné zážitky. To nejlepší z jejich produkce nyní najdete i na eDelikatesy.cz, takže si kousek Katalánska můžete objednat až domů.


Madrid – všechny chutě Španělska na jednom místě
Hlavní město Španělska nabízí gastronomický zážitek, který kombinuje tradici, jednoduchost i pestrost. Jedním z nejikoničtějších jídel je Tortilla Española – vaječná omeleta s bramborami, kterou si místní dávají k snídani, obědu i večeři, teplou nebo studenou, samotnou či jako přílohu. Některé podniky v Madridu nabízejí i více než patnáct variant – každá trochu jiná, každá výborná.
K Madridu neodmyslitelně patří také jamón ibérico, španělská sušená šunka té nejvyšší kvality. Největší výběr najdete v legendárním tapas baru Museo del Jamón, kde se vše točí kolem tohoto gastronomického pokladu. Pokud milujete street food, nenechte si ujít madridskou klasiku bocadillo de calamares – křupavou bagetku plněnou smaženými kalamáry. A sladká tečka? Rozhodně Chocolate con Churros – smažené těsto, které si namáčíte do horké husté čokolády. Jednoduché. Nepřekonatelné.
Sevilla – slunce, olivy a chuť dávných časů
Andaluská kuchyně nese stopy horkého jižanského klimatu i bohatého arabského dědictví. Osvěžující gazpacho zná většina cestovatelů – studená polévka z rajčat a zeleniny je ideální během rozpálených andaluských dnů. Významnou roli tu hrají olivy, kterým se v tomto kraji mimořádně daří – a olivový olej se proto používá v mnoha pokrmech, třeba při přípravě Cazón en Adobo, marinované a smažené tresky, která je oblíbenou specialitou u pobřeží.
Pokud dáváte přednost tradičním receptům a chutím, sáhněte po Rabo de Toro – pomalu dušené býčí oháňce s vínem a zeleninou, která je klasikou tradiční andaluské kuchyně. A čím sevillské pochoutky zapíjet? V okolí Sevilly má domov sherry, jedinečné fortifikované víno s tisíciletou historií. „Jde o skutečně výjimečný nápoj, který rozhodně stojí za ochutnání přímo v jeho kolébce,“ doporučuje Jaroslava Šnejdarová.