Vynikající španělská kuchyně je velmi rozmanitá a chutná. Stylem úpravy a různými specialitami se liší v jednotlivých regionech, andaluském, galicijském, katalánském, valencijském, aragonském a v dalších.
Španělská kuchyně skvěle kombinuje jednotlivé ingredience, tvoří perfektní celek, je plná rozmanitých chutí, vůní a barev.
V přímořských oblastech je vaření dobře stravitelné, lehké, bývá v něm obsaženo spoustu ryb, mořských plodů a čerstvé zeleniny. Ve vnitrozemí je v oblibě spíše maso.
Patrný je zde vliv africké (maurské) kuchyně a vliv surovin z Nového světa, který začalo Španělsko kolonizovat. Díky slunnému podnebí se ve Španělsku daří velmi dobře vínu, které ke španělské kuchyni a celkové pohodě španělského stolování neodmyslitelně patří.
Mezi základní ingredience španělské kuchyně patří ryby, mořské plody, maso hovězí, vepřové, drůbeží, čerstvá zelenina, ovoce, čerstvé bylinky, koření, rýže, olivy a olivový olej. Španěle milují saláty, dušené pokrmy z jednoho hrnce (pánve), grilovaná masa, sušené salámy šunky a polévky. Z koření používá španělská kuchyně nejvíce šafrán, česnek, pepř a pálivé papričky.
Vybrané typické španělské pokrmy
Paella – nejznámější španělský pokrm, šafránové rizoto ve speciální pánvi, ve které se připravuje i podává. Základní přísadou je maso, zelenina nebo mořské plody. Variant a kombinací je mnoho podle jednotlivých regionů i podle sezón. Rizoto bývá sytě žluté díky množství šafránu, které dodává jídlu typickou chuť.
Gazpacho – oblíbená studená polévka z rozmixovaných nebo pasírovaných rajčat a další zeleniny. Přidává se česnek a cibule.
Tapas – jakékoli menší předkrmy (chuťovky) k vínu nebo pivu. Ve Španělsku se tyto tapasy těší veliké oblibě a existují i tapas bary výhradně zaměřené na tyto pokrmy. Tapasů je nesmírné množství druhů. Jsou to olivy, obalované sépiové kousky, klobásky, pasty, nakládaná nebo grilovaná zelenina, ančovičky s kouskem chleba, masové kuličky, plody moře a mnoho dalších.
Tortilla de patatas – oblíbené španělské jídlo. Bramborová omeleta, přidávají se vajíčka a cibule. Často se servíruje se salátem.
Zarzuela – známá polévka z různých ryb a plodů moře. Vše se dusí v jednom hrnci s česnekem, zeleninou, vínem, mandlemi a kořením.
Marmitako – oblíbené baskické jídlo. V kotlíku dušený tuňák, brambory a cibule.
Patatas bravas – možné zařadit také mezi tapas. Smažené kousky brambor zalité pikantní pálivou rajčatovou omáčkou.
Rabo de Toro – dušená hovězí oháňka se zeleninou, ve vývaru a sherry. V původní verzi se dělalo z oháňky zabitého býka v koridě.
Cozido – pokrm z jednoho hrnce, dušené maso, klobásky, šunka a zelenina.
Arros negre – aneb černá paella – rizoto z mořských plodů, obarvené inkoustem ze sépie, která dodává jídlu charakteristickou černou barvu a nezaměnitelnou chuť.
Empanada – chutné smažené plněné taštičky, obvykle plněné tuňákem nebo sardinkami s česnekem a rajčaty.
Pisto – dušená směs ze zeleniny na způsob francouzským ratatouille, která se konzumuje pouze s chlebem, ale slouží i jako náplň do taštiček Empanadas nebo na Cocas – španělská verze pizzy. Obvykle se skládá z rajčat, česneku, lilku, cuket a paprik.
Crema de Gambas con Mejillones – krémová polévka z krevet a mušlí.
Pulpo á galega – tradiční galicijský dušený pokrm z chobotnice.
Bacalao al pil pil – původně baskická specialita z nasolené tresky (Bacalao) s česnekovou omáčkou
Migas – specialita z kousků chleba restovaného dohromady s paprikou, chorizem, špekem a česnekem, občas s nasekanou petrželkou a někdy podávané se smaženým vejcem