Jaro je v kuchyni mimo jiné ve znamení chřestu. Tato zelenina (latinským názvem Asparagus officinalis) je známa již od starověku a od té doby platí za luxusní pochoutku a afrodiziakum. Právem bývá chřest označován za krále zeleniny.
Chřest obvykle zaplaví trh v období od března do května a v této době se i objevuje v některých restauracích ve speciální nabídce. Chřest je vynikající zejména čerstvý a obtížně se uchovává. Využijte proto tohoto období a dopřejte si svou letošní dávku této lahodné zeleniny. Některé restaurace v Praze připravují na jaře speciální chřestové menu.
Chřest rozlišujeme na bílý a zelený. Bílý chřest je jemnější a křehčí, pěstuje se pod vrstvou země a sklízí se v okamžiku, kdy vyrazí na povrch. Obsahuje méně vitamínů, má mírně nasládlou chuť. Bílý chřest se loupe, dolní třetina výhonku se odřezává. Většinou se zpracovává tepelně ale také nakládá. Nakládaný ovšem nemůže čerstvý chřest nikdy nahradit. Velmi oblíbenou pochoutkou z bílého chřestu je například krémová polévka, ale chřestových receptů je celá řada. Zelený chřest obsahuje více vitamínů, nemusí se loupat a častěji se používá syrový do salátů, spařený nebo lehce povařený jako příloha k různým masům.
Restaurace s chřestovou nabídkou:
BRICK’S Restaurant & Bar, od 26.4.2025 do odvolání Praha 1, Cihelná 2b Tel: 732 950 960 Se začátkem chřestové sezóny zve i restaurace BRICK’S na jarní menu. Ochutnejte krémovou chřestovou polévku, salát z bílého a zeleného chřestu, bílý chřest s holandskou omáčkou, pošírovaným vejcem a bramborami Grenaille, telecí s těstovinami, smrži a zeleným chřestem nebo srnčí hřbet s bílým chřestem a holandskou omáčkou. Jako dezert se podává košíček s chřestem, jahodami, estragonovým krémem a granátovým jablkem. |