Konec roku bývá zpravidla sezónou lanýžů. Pokud jste milovníkem této houby, připravili jsme pro Vás přehled několika vybraných restaurací v Praze, kde si tuto exkluzivní lahůdku můžete dopřát čerstvou.
Lanýž je vzácná houba, která roste pod zemí v symbióze především s duby. Pěstování lanýžů je velmi obtížné, houba nemá nadzemní část, proto se k jejímu hledání využívají speciálně cvičení psi a prasata. Lanýž je výrazně aromatický a používá se jako koření. Nejznámější a nejdražší lanýže jsou lanýže zimní a ty rozlišujeme na černé lanýže (Tuber melanosporum) zvané též Périgordské lanýže nebo ještě dražší bílé lanýže (Tuber magnatum) zvané též Piemontské lanýže.
Lanýže se obvykle nastrouhané v malém množství přidávají k hotovým pokrmům na ochucení a do omáček. Nejčastěji se přidávají na těstoviny, italské risotto, vaječná jídla, steaky a tatarské steaky, paštiky, nádivky a další.
Doporučené restaurace v Praze:
|
Aromi La Bottega
Praha2, Mánesova 83, Tel: 22 725 514
Prodejna italských delikates nabízí lanýže. Nakoupit můžete jednak čerstvé lanýže, ale také lanýžový olej, lanýžovou sůl, lanýžový med, šťávu z lanýžů na mořské plody, lanýžové máslo a další produkty.
|