Konzumací šneků jsou proslulí především Francouzi, ale i ve Středomoří nebo střední Evropě má pojídání šneků dlouhou tradici. Samotné kořeny konzumování šneků nalezneme již ve starověku.
Dříve převažoval volný sběr šneků v přírodě, ale v dnešní době je více běžný jejich umělý chov. Česká republika se v posledních letech stává i významným vývozcem této lahůdky.
Šneci se obvykle servírují po tuctu nebo půltuctu na speciálních talířích a to buď v ulitě nebo bez ulity. Jsou-li v ulitě, bývají k dispozici speciální kleštičky na uchopení ulity a tenká vidlička na vytažení masa.
Ze šneků se však vyrábějí i další produkty, například šnečí kaviár nebo novinka posledních let - šnečí játra. Ze šneků se připravuje také paštika, šnečí maso se může podávat i nasekané na drobné kousky a zapečené s vajíčkem nebo sýrem. Němci ze šneků dělají polévku, Španělé je grilují nebo dávají do paelly, Řekové je pečou na rozmarýnu a oleji a v Itálii je pojídají dušené s polentou, v omáčce z česneku a rajčat. Nejrozšířenější úpravou jsou "Šneci po burgundsku" (Escargot Bourguignonne), což jsou vcelku dušení šneci ve víně po několik hodin, podávaní v rozpuštěném másle
s česnekem nebo bylinkami, nejčastěji estragonem. Servírují se ve skořápce nebo již vyjmutí. U nás jsou také známé v úpravě po pražsku, což jsou obalovaní a smažení šneci.
Šneci na Vánoce
Šneci jsou považováni za postní jídlo, proto se v menu objevují na Štědrý den nebo na Velikonoce. V Praze je několik restaurací, kde si právě na Vánoce můžete tuto delikatesu dopřát.
Šnečí maso je zdravé, neobsahuje tuk ani cholesterol, vyznačuje se specifickou chutí, kterou si po ochutnání skoro každý zamiluje.
Doporučujeme vyrazit s přáteli nebo rodinou na Štědrý den na oběd, dát si tucet šneků a skleničku vína v dobré společnosti a naladit se tak příjemně na sváteční večer. Každý, kdo tuto pochoutku nezná, se nejprve vyděšeně podívá, ale po prvním ochutnání si ji zamilujete!
Doporučené restaurace v Praze:
|
Restaurant Ungelt - 24. 12. 2022
Praha 1, Týn 638/5, Tel: 777 427 000
Luxusní francouzská restaurace Ungelt nabízí celoročně šneky po burgundsku, podávané na horké mořské soli.
Na Štědrý den se těšte na speciální šnečí oběd: ochutnáte smažené šneky ve vinném těstíčku, gratinované šneky po burgundsku a šneky v houstičce z listového těsta se špenátem a holandskou omáčkou.
|
Restaurace La Gare, celoročně + menu 24. 12. 2022
Praha 1, V Celnici 3, Tel: 222 313 712
Francouzská brasserie La Gare nabízí celoročně šneky po burgundsku.
A na Štědrý den k obědu pro vás připravili navíc šneky s hříbkovým ragú a košíček Vo au vent z listového těsta plněný šneky a česnekovým velouté.
|
Restaurace Café Savoy
Praha 1, Vítězná 5, Tel: 257 311 562
Restaurace a kavárna Café Savoy ze skupiny restaurací Ambiente nabízí šneky
po burgundsku celý rok s výjimkou Štědrého dne, kdy je zavřeno.
|
Restaurace Bílá Kráva celoročně
Praha 2, Rubešova 10, Tel: 603 397 367
Francouzská restaurace Bílá Kráva nabízí celoročně šneky po burgundsku a na Štědrý den k obědu připravila tři šnečí speciality. Můžete se těšit na šneky připravené tradičně po bougrundsku, po lionsku a na šneky v tempuře z červené řepy.
|