Restaurant-guide.cz

Šneci v doporučených restauracích v Praze

Konzumací šneků jsou proslulí především Francouzi, ale i ve Středomoří nebo střední Evropě má pojídání šneků dlouhou tradici. Samotné kořeny konzumování šneků nalezneme již ve starověku.

Dříve převažoval volný sběr šneků v přírodě, ale v dnešní době je více běžný jejich umělý chov. Česká republika se v posledních letech stává i významným vývozcem této lahůdky.

Šneci se obvykle servírují po tuctu nebo půltuctu na speciálních talířích a to buď v ulitě nebo bez ulity. Jsou-li v ulitě, bývají k dispozici speciální kleštičky na uchopení ulity a tenká vidlička na vytažení masa.
Ze šneků se však vyrábějí i další produkty, například šnečí kaviár nebo novinka posledních let - šnečí játra. Ze šneků se připravuje také paštika, šnečí maso se může podávat i nasekané na drobné kousky a zapečené s vajíčkem nebo sýrem. Němci ze šneků dělají polévku, Španělé je grilují nebo dávají do paelly, Řekové je pečou na rozmarýnu a oleji a v Itálii je pojídají dušené s polentou, v omáčce z česneku a rajčat.
Nejrozšířenější úpravou jsou "Šneci po burgundsku" (Escargot Bourguignonne), což jsou vcelku dušení šneci ve víně po několik hodin, podávaní v rozpuštěném másle
s česnekem nebo bylinkami, nejčastěji estragonem. Servírují se ve skořápce nebo již vyjmutí. U nás jsou také známé v úpravě po pražsku, což jsou obalovaní a smažení šneci.

Šneci na Vánoce

Šneci jsou považováni za postní jídlo, proto se v menu objevují na Štědrý den nebo na Velikonoce. V Praze je několik restaurací, kde si právě na Vánoce můžete tuto delikatesu dopřát.
Šnečí maso je zdravé, neobsahuje tuk ani cholesterol, vyznačuje se specifickou chutí, kterou si po ochutnání skoro každý zamiluje.
Doporučujeme vyrazit s přáteli nebo rodinou na Štědrý den na oběd, dát si tucet šneků a skleničku vína v dobré společnosti a naladit se tak příjemně na sváteční večer. Každý, kdo tuto pochoutku nezná, se nejprve vyděšeně podívá, ale po prvním ochutnání si ji zamilujete! 

Doporučené restaurace v Praze:

Restaurace Kampa Park, 24. 12. 2021
Praha 1, Na Kampě 8b, Tel: 296 826 102

Restaurace Kampa Park pod vedením šéfkuchaře Marka Raditsche připravila sváteční obědové „Šnečí menu“, které bude podávat na Štědrý den od 11:30 do 16:00. Čeká Vás 6 ks šneků zapečených s lanýžovým nebo bylinkovo-česnekovým máslem a francouzskou bagetou.

Restaurace Malostranská beseda, 24. 12. 2021
Praha 1, Malostranské nám. 35, Tel: 257 409 112

Vánoční šneci budou na Štědrý den v nabídce Malostranské besedy. Restované šneky s pancettou, česnekem a žampiony servírované s toastem s bylinkovým máslem a mačkanými bramborami s parmezánem si můžete vychutnat buď přímo v restauraci s výhledem na Malostranské náměstí, nebo objednat s sebou a to do 20. prosince.

Cena za osobu: A la carte

Hoffmeister restaurant, 24. 12. 2021
Pod Bruskou 7, Praha 1, Tel: 251 017 111

Na Vánoční šneky se letos jako každý rok můžete vypravit do hotelu Hoffmeister. Po celý den zde budou v nabídce nejrůznější šnečí speciality. Šnečí polévka s hovězí oháňkou, liškami a petrželí, gratinovaní šneci s hřiby, smetanou a ovčím sýrem, šnečí raviola s uzeným kachním prsem a bérnskou omáčkou, šneci po Burgundsku nebo v kombinaci s lanýžovou omáčkou a parmazánovým chipsem.

Restaurace Monarch, 14. -31. 12. 2021 (kromě 24.-26.12.)
Praha 1, Na Perštýně 15, Tel: 703 182 801

V Monarchu si celou druhou polovinu prosince, kromě vánoční svátků, můžete pochutnat na gratinovaných šnecích v bylinkovém másle.

Restaurace Les Moules
Praha 1, Pařížská 19/203, Tel: 222 315 022

V restauraci Les Moules servírují po celý rok oblíbené šneky gratinované v česnekovo mandlovém másle. Na Vánoce zde navíc můžete ochutnat vánoční pivo z Belgie.

Restaurace Parnas
Praha 1, Smetanovo nábřeží 1012/2, Tel: 702 211 646

Restaurace Parnas na nábřeží Vltavy vedle Národního Divadla nabízí ve stálém jídelním lístku šneky gratinované v česnekovém másle a Pernodu.

Restaurace La Gare
Praha 1, V Celnici 3, Tel: 222 313 712

Francouzská brasserie La Gare nabízí celoročně šneky po burgundsku.

Restaurant Ungelt
Praha 1, Týn 638/5, Tel: 777 427 000

Luxusní francouzská restaurace Ungelt nabízí celoročně šneky po burgundsku, podávané na horké mořské soli.

Na Štědrý den 24. 12. 2021 k obědu navíc celé šnečí menu: Smažení šneci ve vinném těstíčku, gratinovaní šneci po burgundsku nebo šneci v v listovém těstě s baby špenátem a holandskou omáčkou.

Restaurace Café Savoy
Praha 1, Vítězná 5, Tel: 257 311 562

Restaurace a kavárna Café Savoy ze skupiny restaurací Ambiente nabízí šneky
po burgundsku celý rok s výjimkou Štědrého dne, kdy je zavřeno.

Restaurace Farma šneků
Praha 8, K Drahani 1012/1, Tel: 775 576 690

Součástí farmy šneků v Dolních Chabrech je také restaurace, ve které celoročně můžete ochutnat šnečí speciality. Ochutnejte tradiční šneky po burgundsku, šneky
v tortile, šneky se žampiony nebo grilované šneky s variací omáček. Podnik disponuje v letních měsících příjemnou venkovní zahrádkou.

šneci po burgundsku

Šneci v Malostranské besedě

italští šneci s polentou

půltucty šneků po burgundsku bez ulity

© 2008-2022 Restaurant-Guide
Kopírováni obsahu webu je možné jen se souhlasem autora a vlastníka stránek

english version - Restaurant-guide.czRestaurant-guide.cz