Restaurant-guide.cz

Restaurace se zvěřinou v Praze

V gastronomickém kalendáři má snad každý milovník jídla poznamenáno, že podzim se nese ve znamení zvěřiny.

Zvěřinu lze dostat v omezené míře po celý rok, ale je to především sezónní záležitost, která příjemně obohatí jídelníček.

Mezi zvěřinu řadíme pernaté (bažanty, koroptve, křepelky, divoké kachny, divoké husy, sluky), srstnaté (divoké králíky a zajíce), vysokou (srnce, jeleny) a černou (divočáky). Nyní nově také exotičtější maso pštrosí nebo klokaní, které není úplně klasickou sezónní záležitostí.

Maso zvěřiny, které má specifickou chuť a vůni, bývá kvalitnější a zdravější než maso chovné zvěře, obsahuje vysoké množství bílkovin a naopak nízké množství tuků. Chuť bývá rozdílná i u stejného druhu, záleží na stáří a zdraví jednotlivých ulovených kusů. Po ulovení je zvěřinu nutné nechat nějakou dobu odležet, než ji začnete upravovat
a konzumovat.

Zvěřina se dá připravit na mnoho způsobů, oblíbené jsou nejrůznější guláše
z daňčího masa, pečené kýty a hřbety z vysoké, pernatá zvěřina se s oblibou dusí ve víně a v neposlední řadě jsou v oblibě i různé paštiky, například ze zajíce nebo srnce. Nezapomeňme, že u divočáka stále není vyřešen spor, zda je chutnější se šípkovou omáčkou nebo se zelím a knedlíkem.

V Praze je mnoho restaurací, které vám nabídnou zvěřinové hody s širokou nabídkou pokrmů. Většina restaurací ale nabízí zvěřinu v měsících říjen - prosinec. Celoročně je jen několik restaurací v Praze, kde si zvěřinu můžete dopřát.

Doporučené restaurace v Praze:

Restaurace Zvonice, celoročně
Praha 1, Jindřišská, Jindřišská věž, Tel: 224 220 009

Přímo v horních dvou patrech věže Jindřišské zvonice je umístěna luxusní restaurace, která se specializuje především na zvěřinu. Původní trámoví, zdivo i samotný zvon tvoří jedinečný interiér. Ze zvěřiny zde nabízejí například panenskou svíčkovou z divočáka na koriandru s hříbky, srnčí hřbet v portském víně, jelení steak ve vinné omáčce
s tymiánem, kančí kýtu na šípkové omáčce, srnčí kýtu ve svíčkové omáčce nebo srnčí panenku s liškami.

Restaurace Deer, celoročně
Praha 1, Michalská 19, Tel: 225 777 330

Podnik v historickém centru Prahy se zaměřuje zvěřinové speciality. Z aktuálního menu: zvěřinová paštika s marinovanými houbami, jelení hřbet s bramborovými noky, daňčí osso buco se zvěřinovou salsiccia a rösti a bažantí prso s karotkovým pyré
a špenátovým knedlíkem.

Restaurace Art & Food, celoročně
Praha 5, Plaská 617/4, Tel: 605 555 050

Vinárna a restaurace Art & Food na Malé Straně nabízí celoročně speciality ze zvěřiny. Z katuálního menu ochutnáte například zvěřinové klobásy se zauzenou čočkou beluga, cibulkou a hořčičným semínkem.

postupně doplňujeme....


Křepelky na rožni

Zvěřinový guláš

Srnčí s brusinkami

Pečená kančí kýta

Srnčí kotletky

Rolovaná prsa z bažanta z hotelu Hoffmeister

© 2008-2022 Restaurant-Guide
Kopírováni obsahu webu je možné jen se souhlasem autora a vlastníka stránek

english version - Restaurant-guide.czRestaurant-guide.cz