V gastronomickém kalendáři má snad každý milovník jídla poznamenáno, že podzim se nese ve znamení zvěřiny.
Zvěřinu lze dostat v omezené míře po celý rok, ale je to především sezónní záležitost, která příjemně obohatí jídelníček.
Mezi zvěřinu řadíme pernaté (bažanty, koroptve, křepelky, divoké kachny, divoké husy, sluky), srstnaté (divoké králíky a zajíce), vysokou (srnce, jeleny) a černou (divočáky). Nyní nově také exotičtější maso pštrosí nebo klokaní, které není úplně klasickou sezónní záležitostí.
Maso zvěřiny, které má specifickou chuť a vůni, bývá kvalitnější a zdravější než maso chovné zvěře, obsahuje vysoké množství bílkovin a naopak nízké množství tuků. Chuť bývá rozdílná i u stejného druhu, záleží na stáří a zdraví jednotlivých ulovených kusů. Po ulovení je zvěřinu nutné nechat nějakou dobu odležet, než ji začnete upravovat a konzumovat.
Zvěřina se dá připravit na mnoho způsobů, oblíbené jsou nejrůznější guláše z daňčího masa, pečené kýty a hřbety z vysoké, pernatá zvěřina se s oblibou dusí ve víně a v neposlední řadě jsou v oblibě i různé paštiky, například ze zajíce nebo srnce. Nezapomeňme, že u divočáka stále není vyřešen spor, zda je chutnější se šípkovou omáčkou nebo se zelím a knedlíkem.
V Praze je mnoho restaurací, které vám nabídnou zvěřinové hody s širokou nabídkou pokrmů. Většina restaurací ale nabízí zvěřinu v měsících říjen - prosinec. Celoročně je jen několik restaurací v Praze, kde si zvěřinu můžete dopřát.
Doporučené restaurace v Praze:
|
Restaurace Zvonice
Praha 1, Jindřišská, Jindřišská věž, Tel: 224 220 009
Přímo v horních dvou patrech věže Jindřišské zvonice je umístěna luxusní restaurace, která se specializuje především na zvěřinu. Původní trámoví, zdivo i samotný zvon tvoří jedinečný interiér. Ze zvěřiny zde nabízejí například panenskou svíčkovou z divočáka na tymiánu s hříbky, srnčí hřbet v pistáciové krustě, zvěřinové ragú na červeném víně nebo srnčí kýtu na svíčkové omáčce.
|
Restaurace Deer
Praha 1, Michalská 19, Tel: 737 344 197
Podnik v historickém centru Prahy se zaměřuje zvěřinové speciality. Z aktuálního menu ochutnáte zvěřinové consommé, daňčí hřbet s celerovým pyré nebo kančí na víně.
|
Plzesk restaurace U Sedler
Praha 2, Karlovo náměstí 17, Tel: 221 986 345
V restauraci U Sedlerů se jsou specialitou guláše a nyní přes zimu zde ochutnáte jelení guláš dušený na jalovci a červeném víně s brusinkami, podávaný s houskovým nebo karlovarským knedlíkem.
|