V gastronomickém kalendáři má snad každý milovník jídla poznamenáno, že podzim se nese ve znamení zvěřiny.
Zvěřinu lze dostat v omezené míře po celý rok, ale je to především sezónní záležitost, která příjemně obohatí jídelníček.
Mezi zvěřinu řadíme pernaté (bažanty, koroptve, křepelky, divoké kachny, divoké husy, sluky), srstnaté (divoké králíky a zajíce), vysokou (srnce, jeleny) a černou (divočáky). Nyní nově také exotičtější maso pštrosí nebo klokaní, které není úplně klasickou sezónní záležitostí.
Maso zvěřiny, které má specifickou chuť a vůni, bývá kvalitnější a zdravější než maso chovné zvěře, obsahuje vysoké množství bílkovin a naopak nízké množství tuků. Chuť bývá rozdílná i u stejného druhu, záleží na stáří a zdraví jednotlivých ulovených kusů. Po ulovení je zvěřinu nutné nechat nějakou dobu odležet, než ji začnete upravovat
a konzumovat.
Zvěřina se dá připravit na mnoho způsobů, oblíbené jsou nejrůznější guláše
z daňčího masa, pečené kýty a hřbety z vysoké, pernatá zvěřina se s oblibou dusí ve víně a v neposlední řadě jsou v oblibě i různé paštiky, například ze zajíce nebo srnce. Nezapomeňme, že u divočáka stále není vyřešen spor, zda je chutnější se šípkovou omáčkou nebo se zelím a knedlíkem.
V Praze je mnoho restaurací, které vám nabídnou zvěřinové hody s širokou nabídkou pokrmů. Většina restaurací ale nabízí zvěřinu v měsících říjen - prosinec. Celoročně je jen několik restaurací v Praze, kde si zvěřinu můžete dopřát.
Doporučené restaurace v Praze:
|
Restaurace Zvonice, celoročně
Praha 1, Jindřišská, Jindřišská věž, Tel: 224 220 009
Přímo v horních dvou patrech věže Jindřišské zvonice je umístěna luxusní restaurace, která se specializuje především na zvěřinu. Původní trámoví, zdivo i samotný zvon tvoří jedinečný interiér. Ze zvěřiny zde nabízejí například panenskou svíčkovou z divočáka na koriandru s hříbky, srnčí hřbet v portském víně, jelení steak ve vinné omáčce
s tymiánem, kančí kýtu na šípkové omáčce, srnčí kýtu ve svíčkové omáčce nebo srnčí panenku s liškami.
|
Restaurace Deer, celoročně
Praha 1, Michalská 19, Tel: 737 344 197
Podnik v historickém centru Prahy se zaměřuje zvěřinové speciality. Z aktuálního menu ochutnáte zvěřinové consommé, daňčí hřbet s celerovým pyré nebo kančí na víně.
|
Restaurace Art & Food, celoročně
Praha 5, Plaská 617/4, Tel: 605 555 050
Vinárna a restaurace Art & Food na Malé Straně nabízí celoročně speciality ze zvěřiny. Z aktuálního menu ochutnáte například zvěřinové klobásy se zauzenou čočkou beluga, cibulkou a hořčičným semínkem.
|
Plzeňská restaurace Anděl, od 17. 10. 2022
Praha 5, Nádražní 114, Tel: 608 181 852
Plzeňská restaurace Anděl připravila od druhé poloviny října několik zvěřinových specialit. Burger z divočáka v černé bulce se špekem a brusinkovou majonézou a jelení kýta sous vide s opečenými bramborovými noky, jedlými kaštany a vinnou omáčkou.
|
Plzeňská restaurace U Sedlerů, podzim 2022
Praha 2, Karlovo náměstí 17, Tel: 221 986 345
Plzeňská restaurace U Sedlerů na Karlově náměstí nabízí aktuálně ve svém podzimním menu jelení guláš. Zapít ho můžete třeba čepovanou plzní z tanku.
|
Restaurace Euphemia, říjen-listopad 2022,
Praha 5, Nad Hliníkem 1202, Vista resort, Tel: 603 726 477
V restauraci Euphemia v luxusním resortu Vista uprostřed parku Košíře připravil šéfkuchař Jan Ležal prsa z divoké kachny s liškami a hřbet z daňka s kroketami, řepou, jablkem a kapustou.
|
|
postupně doplňujeme.... |
|
|
|
|
|






|